Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007

Αναλυση των τροφων.

Ολοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής και ότι πρέπει να κρατάμε τον οργανισμό μας καλά υδατωμένο. Και όσο ο καύσωνας και η ζέστη του καλοκαιριού ταλαιπωρούν τον οργανισμό μας, το θυμόμαστε. Οταν όμως αρχίζουν οι φθινοπωρινές δροσιές, όλοι μας, λίγο πολύ, αρχίζουμε να παραμελούμε τη σωστή ενυδάτωσή μας.

Οπως μας λέει η κ. Ελίνα Ιωαάννου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, το νερό συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η πέψη και η απορρόφηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, όμως συμβάλλει και στην αξιοποίησή τους. Είναι επίσης απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και των μεταβολιτών τους. Επιπλέον διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το νερό είναι το μόνο κατάλληλο ρόφημα για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας σε υγρά. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, αφού εδώ και περίπου τρία χρόνια έχει ανακοινωθεί από επίσημους φορείς (Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ) ότι πέρα από το απλό νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα έχουν ενυδατική δράση και συνεπώς προσμετρούνται στον «μετρητή» των καθημερινών μας αναγκών. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα καφεϊνούχα ροφήματα προκαλούσαν αφυδάτωση. Ωστόσο, ύστερα από εκτενή ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την καφεΐνη και την υδάτωση, βρέθηκε ότι η μέση κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων δεν σχετίζεται με την πρόκληση αφυδάτωσης. Οι ειδικοί βρήκαν ότι τα κεφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, το γάλα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών σε υγρά εξίσου με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα.

Επιπλέον, τα τρόφιμα συμβάλλουν και αυτά στην κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά, σε μικρότερο όμως βαθμό. Μάλιστα, το 20% των καθημερινών αναγκών μας σε υγρά καλύπτονται από την κατανάλωση τροφίμων και το 80% καλύπτεται από υγρά.

Στον πίνακα 1 εμφανίζεται η περιεκτικότητα σε νερό που έχουν διάφορα υγρά και τρόφιμα.

Η καλύτερη μέθοδος για να εξετάσει κανείς την κατάσταση υδάτωσής του είναι με εξέταση αίματος. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πρακτικό, ο πιο εύκολος τρόπος είναι από την όψη του χρώματος των ούρων. Οσο πιο ανοιχτόχρωμα (ανοικτό κίτρινο) είναι τα ούρα, τόσο πιο καλή είναι η κατάσταση υδάτωσης. Το αίσθημα της δίψας είναι επίσης ένας καλός οδηγός για το γεγονός ότι το ισοζύγιο υγρών είναι αρνητικό και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, αρκετές φορές η απουσία του αισθήματος της δίψας δεν συνεπάγεται και επαρκώς υδατωμένο οργανισμό.

Τα βρέφη, τα ηλικιωμένα άτομα, άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες και όσοι κάνουν έντονη φυσική δραστηριότητα, έχουν αυξημένες ανάγκες σε υγρά.

Στον πίνακα 2 φαίνονται οι συστάσεις για την πρόσληψη υγρών σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα και το φύλο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλο επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από θέματα που αφορούν την υδάτωση.

Στο εγγύς μέλλον θα έχουμε ολοένα και περισσότερα νέα δεδομένα.

1. ΤΡΟΦΙΜΟ/ΠΟΤΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΕΡΟ

Νερό, τσάι, καφές, ανθρακούχα αναψυκτικά λάιτ, % αθλητικά ποτά, λεμονάδα, χυμοί λαχανικών 90-100

Γάλα, ανθρακούχα αναψυκτικά, χυμοί φρούτων,

φρουτοποτά 85-90

Φρούτα & λαχανικά 70-85

Τυρί 40 - 50

Βραστά δημητριακά, ρύζι & μακαρόνια 65-90

Ψωμί, μπισκότα 30-45

Δημητριακά πρωινού 2-5

Ψάρια & θαλασσινά 70-80

Μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, γαλοπούλα 45-65

Πατατάκια, καραμέλες, κράκερ, αποξηραμένα

φρούτα, ποπ-κορν 1-10

Ξηροί καρποί 1-5

Δεν υπάρχουν σχόλια: